5 квітня 2014 р.

Форум "Вчитель-новатор"

Сьогодні з колегою Куліковською Л.П. повернулися з V Всеукраїнського форуму "Вчитель-новатор", що проходив у м. Київ.
Вражень, звісно, дуже багато, і всім побаченим і почутим хочеться поділитися з колегами!



Для чого їхали, на що сподівалися? 
1. В час, коли інформаційні технології все впевненіше входять у наше життя, в тому числі і в освітній процес, побачити, які новинки техніки і програмного забезпечення пропонує найвідоміша компанія Microsoft, як їх можна використати в навчальному процесі - бажання кожного вчителя, який цікавиться впровадженням ІКТ у навчання. 

 2. Ця поїздка - можливість побачити віртуальних друзів вживу. Спілкуючись на Facebook чи в скайпі, читаючи блоги один одного,  ми уже були знайомі, але зустріч в реальному світі - це щось! Як сказала Наталя Жук (вчителька зі Львівської області), ми в житті інші, набагато кращі! Звісно, кращі, адже щира посмішка, яка не сходила з обличчя з перших хвилин зустрічі, теплі слова, адресовані один одному, наповнювали приміщення позитивом!

Що побачили?
1.Техніку компанії  MicrosoftСтільки сучасної різноманітної за розмірами і призначенням техніки я ще не бачила: планшети (від маленьких до величезних) , інтерактивні столи і дошки, 3D принтер (про який я тільки чула, а тут побачила, як він працює)... В голові блукала думка: от би все це мати нам в училищі!

2. Зустрілися з цікавими людьми, які дійсно закохані у ту справу, що роблять.


Пані Світлана Литвинова з інституту інноваційних технологій представила карту України, де зірочками були позначені рідні куточки переможців Х конкурсу "Вчитель-новатор" (ми дізналися, що на Конкурс було подано 2941 роботу, з них відібрано 100 кращих і 10 найкращих робіт!) Приємно було дивитися на карту України і бачити, що із Запорізькій області двоє переможців (див. презентацію п. Світлани). Але в той же час було прикро, що наші викладачі, маючи набагато більше можливостей (професійне вивчення комп'ютерних технологій, спеціальних дисциплін з професій) не взяли участі у цьому конкурсі. Сподіваюся, ПОКИ ЩО!!!

Про розвиток електронного освітнього середовища розказала пані Тамара Пушкарьова, заступник директора Інституту інноваційних технологій. (зрозуміло, шо в цьому випадку краще б було почути, ніж просто побачити). Презентація до її виступу ТУТ. Мені сподобалися слова, якими п. Тамара закінчила виступ:
 Людина, яка відчула вітер змін, 
мусить будувати не щит од вітру, а вітряк… 
(Кінг Стівен Едв)
Нещодавно побачила відео про школу, яка, напевне, є мрією і батьків, і учнів.

Тож виступ п.Наталії Морзе про те, як можна створити електронний освітній простір у сучасному навчальному закладі ще раз утвердив у думці, що класно-урочна система як спосіб навчання учнів - анахронізм в системі освіти. Нам, учителям, треба думати, як змінити навчання сучасних дітей, як знайти правильне співвідношення інноваційних методів (в тому числі і ІКТ) і традиційної (в нашому розумінні) освіти. 

Що вразило?
1. Організація заходу, за що величезне спасибі. Відчували себе поважними і дуже бажаними гостями!
2.  Нас навчали молоді (думаю, років до 25!) люди, які знайомили нас, викладачів (хотіла написати "досвідчених", але задумалася: сучасні діти, молодь розбираються у цифрових технологіях краще за нас), з інформаційними технологіями. Хочеться вірити, що і наші молоді викладачі та майстри виробничого навчання візьмуться за інформаційну освіту своїх старших колег :-)

До якого висновку дійшла?
1. Подібні заходи проводити необхідно, і запрошувати туди як можна більше людей: спілкування з однодумцями сприяє зародженню нових ідей, які можна реалізувати в навчанні і позакласній роботі.

2.  Впровадження ІКТ в навчальних процес - не мода, а вимога сьогодення.

3. Встигнути за розвитком цифрових не можна, але намагатися треба. І тут дорогий кожен день! Треба щодня поповнювати свої знання і втілювати їх у практику!!!

P.S. Зранку увімкнула телевізор - в новинах говорять про захід, з якого ми щойно повернулися.  Приємно!!!Дивитися.

Колеги, що були на Форумі,  про цю подію пишуть ТУТ і ТУТ
(Лариса Чаленко), а також ТУТ (Наталя Понежа) і ТУТ (Тетяна Спориніна). Ліля Телішевська пише про форум ТУТ, а Ірина Слуцька - ТУТ. Прочитайте, про що згадує Світлана Попель, вчитель математики, в її блозі "Творчий учитель".

2 коментарі:

Вдячна за коментар. Для мене важлива ваша думка!