14 листопада 2014 р.

Дивовижна подорож на Хортицю

В.І.Ленін. Запоріжжя
Впевнена, немає в світі людей, які б не любили відвідувати нові місця, адже, за словами Анатоля Франца, подорожі вчать більше, ніж що б то не було. Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років вдома. Я із задоволенням хочу поділитися з читачами блогу враженнями учнів групи 71т, які днями відвідали місто Запоріжжя і острів Хортицю.
У жовтні, коли осінь ніжно торкається листя дерев позолотою, коли українці відзначають день Покрови Пресвятої Богородиці і козацтва, в училищі традиційно проходить захід «Козацькі розваги» - своєрідна посвята в першокурсники.
Цього року першість у змаганнях вибороли хлопці нашої 71-ї групи трактористів. За перемогу група була нагороджена безкоштовною поїздкою до міста Запоріжжя на острів Хортиця, куди ми і вирушили у суботу, 8 листопада.
Запоріжжя зустріло нас похмурим ранком, а потім протягом усієї екскурсії нас супроводжувало яскраве сонце.
Почалась наша подорож оглядовою екскурсією містом. Свято-Покровський  Кафедральний собор, Фестивальна площа, площа Маяковського,  бульвар Шевченка, пам’ятники М.І. Глінці, Т.Г. Шевченку, Б. Хмельницькому, двох’ярусні мости Преображенського, висота яких над водою – одна з найбільших на Україні, проспект Леніна, до речі найдовший проспект у Європі (довжина близько 12 км) вразили нас.
А ось і ДніпроГEC, який захоплює своєю масштабністю і красою! Його вважають символом Запоріжжя та цілої епохи. Будівництво йшло 5 років (з 1927 по 1932 роки). Вражає плотина, яка  ніби «підперезала» річку Дніпро бетонним паском довжиною 766 метрів у вигляді дуги радіусом 600 метрів. При цьому перепад рівнів води складає аж 36 метрів!
З правого берега на острів Хортиця їдемо Арковим мостом, де нас дивують сміливці роуп-джампінгісти. Вони стрибають з висоти 42 метри і знаходяться у вільному польоті  2(!) незабутні секунди! Це заняття для тих, хто не може жити без драйву, швидкості та здорового адреналіну.
Серед наших хлопців одразу виявилися бажаючі відчути радість польоту!
Екскурсія продовжилася островом Хортиця, який є не тільки унікальним природним заповідником, але й історичним носієм пам’яті про запорізьке козацтво.
Острів Хортиця – найбільший на Дніпрі (довжина його 12 км, ширина - в середньому 2,5 км). Він відомий археологічними знахідками ще з часів скіфів та печенігів та входить до Семи чудес України.
На Дніпрі не існує острова, рівного Хортиці за величиною і за красою. Острів дивує цінністю природи і історичних пам’ятників, а силу сакральної енергетики відчуває кожен відвідувач.
А далі ми перенеслися у часи козацтва 16 – 18 століття.
На території історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» відвідали житла та господарські будівлі козаків, дізнались про те, як обиралася козацька старшина, де навчалися, у що вірували козаки.
Наші хлопці спробували відчути себе ковалями, власноруч виготувавши  монети «на вдачу».
Пам'ятник Тарасу Бульбі
Тут, на Січі, у 2007 році відбувалися зйомки епізодів фільму «Тарас Бульба» за участю відомого актора Богдана Ступки. І ми були щасливі, зробивши фото біля пам'ятника легендарному герою.
А яка дивовижна панорама ДніпроГЕСу відкривається звідси!
У плавневій частині острова Хортиця знаходиться фольклорно-етнографічний  кінний театр  «Запорозькі козаки».
Кінний театр "Запорозькі козаки"
На широкому подвір’ї розташувалися козацькі курені, кузня, гончарня, просторий плац, де проходить театральне дійство.
Випещені породисті коні, барвисті фарби козацьких шароварів, оселедці на головах та розкішні вуса – такого більше ніде не зустрінеш! А яке майстерне виконання трюків і неперевершений акторський талант хортицьких козаків!
Наступна станція нашої подорожі – єдиний в Україні діючий музей ретроавтомобілів «Фаетон».
У колекції музею більше 100 раритетних автомобілів періоду  років минулого століття.
Шикарна колекція розмістилася і під стелею нового залу – старі мопеди, «дирчики», мотоцикли.
До речі, усі автомобілі у музеї діючі, вони у відмінному стані і беруть участь у виставках та автопробігах.
Вразила нас і велика колекція зброї (автомати, кулемети, РПГ).
У музеї
Важко знайти слова, щоб висловити наше задоволення від побаченого!
Ось і закінчилась наша подорож. Ми їхали додому задоволені. В автобусі тепло, затишно, музика. Все завдяки нашому водієві Булгакову Василю Володимировичу.
Ще не всі курячі ніжки, котлетки та бутерброди з’їдені (так дбайливо приготовлені маминими руками).
А попереду нові екскурсії, нові здивування, нові емоції.
Ми дуже вдячні директору училища Удовіченку Віктору Костянтиновичу за надану можливість відвідати «Національний заповідник Хортиця».
Від імені учасників подорожі
Пересипкіна Олена Валентинівна
класний керівник групи 71т

5 коментарів:

  1. классная поездка мне понравилось

    ВідповістиВидалити
  2. Відповіді
    1. очень увлекательна и познавательная поездка мне очень понравилось я с радостью поехал еще рас

      Видалити
  3. Було дуже цікаво і захопливо сподіваюсь на наступну поїздку.

    ВідповістиВидалити
  4. Мне очень понравилась эта поездка,особенно музей ретро автомобилей.

    ВідповістиВидалити

Вдячна за коментар. Для мене важлива ваша думка!