11 січня 2015 р.

Проект Концепції розвитоку освіти і фінська система освіти

Готуючись до наради, вкотре перечитала Проект Концепції про розвиток освіти на 2015-2025 роки і все більше упевнилася в думці, що ми частково хочемо скопіювати систему освіти Фінляндії. Не скажу, що це погано. Навпаки, читаючи матеріали про те, як працюють фінські вчителі, уявляю, як це могло (чи може) бути у нас.
Порівняйте:

Проект Концепції розвитоку освіти на 2015-2025 роки


Фінська система освіти
Проект розрахований на 10 років


Реформи у Фінляндії проходять кожні 10 років
5.1.2. Чітко визначити обсяг
контрольно-звітної та облікової
документації навчального
закладу, звести його до
мінімуму (21 позиція).

Вчителя  намагаються звільнити від звітності, щоб був час на творчість
1.2.2 Перехід з одного рівня освіти на інший має здійснюватися лише з застосуванням зовнішнього незалежного оцінювання.





ЗНО – після середньої школи. Але під час екзамену МОЖНА користуватися інтернетом і довідниками.
2.2.2.3 Запровадити з 2018 року обов’язкову національну багаторівневу сертифікацію випускників старшої школи і закладів професійної освіти з іноземних мов та комп’ютерних компетенцій







Завдання вчителя – навчати, а не готувати до екзаменів. Акцент робиться на вивченні мови (в т.ч. іноземної), мистецтві та практичних уміннях
4.3.2. Законодавчо забезпечити укладання обов’язкового письмового трудового договору (контракту) щонайменш на 5 років з усіма педагогічними працівниками за результатами незалежної сертифікації або атестації, запровадження надбавок за використання прогресивних методик і технологій навчання, врахування усіх видів роботи тощо
Педагог – центральна фігура. Вчителі Фінляндії – це 10% найкращих випускників вишів

3.4.1. Забезпечити всі навчальні заклади широкосмуговим інтернетом до 2020 року, зокрема завдяки державно-приватному партнерству.

3.4.2. Щороку визначати мінімальний перелік (стандарт забезпеченості) потрібних ІТ-засобів та ІТ-сервісів для використання у сфері освіти й науки для навчальних закладів усіх рівнів та державний стандарт (потрібні вимоги) для ІТ-розробок у сфері освіти (e-learning service standard / базовий стандарт е-навчання).
Шкільні кабінети дуже добре оснащені технічно: комп’ютери, маркерні дошки, смартборд, проектор – все ці є в кожному класі

5.3.3. Запровадити наскрізне електронне урядування (e-management) за допомогою захищених і сертифікованих систем передачі даних на всіх рівнях освітньої системи.
5.3.4. Запровадити єдиний стандарт та єдине уніфіковане управління ІКТ на всіх рівнях освітньої системи до 2020 року.
компьютер заменил классный журнал и уже давно служит самым верным и быстрым средством проверки присутствующих в классе, архивом школьных отметок, а также необходимым посредником в нелёгком деле общения с родителями учеников. Программа, которую используют для решения административных и будничных школьных вопросов в большинстве школ Столичного региона, называется Wilma. Wilma это сетевой ресурс, доступный как учителям, так и ученикам и их родителям. У каждого ученика, ровно как и у каждого учителя, есть свой личный кабинет и отдельный к нему доступ. Личный кабинет есть и у родителей. (узято ТУТ)

Безперечно, можна ще знайти спільні риси (якщо ви доповните цей перелік, буду вдячна). Проте я можу зробити один висновок стосовно роботи викладача: треба ПОСТІЙНО вдосконалювати свої вміння, методику викладання, не боятися ІКТ, а зробити їх своїми помічниками.
Додаткові ресурси: загадки фінської школи
                                  7 принципов финского образования

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вдячна за коментар. Для мене важлива ваша думка!